Het beheer van het internet moet niet meer door de Amerikanen worden gedomineerd. Het zou beter zijn als er geleidelijk een wereldwijd model komt, waarin ook Europa een grotere rol speelt.
Dat stelde Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) woensdag over het zogenoemde Internet Governance, dat bijvoorbeeld regelt dat een website overal ter wereld toegankelijk is.
Recente onthullingen over grootschalige internetspionage hebben de leidende positie van de Verenigde Staten in twijfel getrokken, aldus Kroes. Ook is het vertrouwen in het internet geschaad. “Onze fundamentele vrijheden en mensenrechten zijn niet onderhandelbaar. Ze moeten online worden beschermd”, aldus Kroes.
Volgens de commissaris besturen de VS 95 procent van het internet, terwijl de Amerikanen maar 13 procent van alle gebruikers uitmaken. Ze benadrukt dat het beheer niet in handen moet komen van overheden, maar een open model moet blijven.
Debat in Europees Parlement
D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil een debat in het Europees Parlement over Internet Governance en de Europese inzet. Ze stelt dat organisaties als ICANN, die wereldwijd domeinnamen registreren, momenteel volledig afhankelijk zijn van Amerikaanse wetten.
"Het bewaken van het open internet kent steeds meer uitdagingen. Beslissingen en verantwoordelijkheden liggen bij een kluw aan overheden, bedrijven, organisaties en internetgebruikers. Europa moet met de grootst mogelijke ambitie het open internet en de rechten en vrijheden van gebruikers wereldwijd beschermen", aldus Schaake in een verklaring.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl